Aluminium catchtank

Een aluminium catchtank bestaat er in twee soorten. De eerste variant is een catchtank die geschikt is voor brandstof, de andere variant is een catchtank bestemd voor olie of carterdampen.

Aluminium catchtank voor brandstof

Een aluminium catch tank die geschikt is voor brandstof dient als brandstofbuffer voor de toevoer naar de motor. Deze catchtank wordt ook wel swirl pot of catch can genoemd. Zo’n dergelijke brandstof catchtank wordt toegepast wanneer er problemen zijn in de brandstoftoevoer.

Een veel voorkomend en bekend probleem bij raceauto’s is dat er door de brandstofpomp lucht wordt aangezogen in plaats van benzine. Dit komt doordat er in een originele tank de pomp links of rechts gemonteerd zit. Op het moment dat u een lange doordraaiende bocht naar links maakt zal de brandstof in de tank naar rechts stromen. Als dit het geval is, en de pomp zit aan de andere kant in de tank, kan er geen brandstof meer worden aangezogen waardoor de auto stopt met accelereren. Pas op het moment dat de auto weer in een rechte lijn zal gaan rijden zal de brandstof weer terugstromen naar de andere kant in de tank. Vanaf dat moment zal de brandstofpomp weer benzine gaan aanzuigen en de motor weer gaan voeden.

Om dit probleem te tackelen is er een aluminium catchtank bedacht. Deze catchtank dient als brandstofbuffer zodat er altijd voldoende brandstof kan worden aangezogen. De originele brandstofpomp vult dus de catchtank. Vervolgens is er een nieuwe brandstofpomp nodig die aanzuigt vanuit de catchtank en de brandstof naar de motor stuur. De retour van de motor sluit je vervolgens ook aan op de catchtank zodat deze maximale vulling gaat krijgen (van de originele pomp en van de retour van de motor). Daarnaast is er nog een overloop nodig van de catchtank terug naar de originele brandstofpomp.

Aluminium catchtank voor olie


Een olie catch tank, ook wel breather tank genoemd, dient als opvang tank voor oliedampen en vuiligheden. Bij de meeste auto’s is recirculatie van toepassing, waardoor de carterdampen terug worden gevoerd naar de inlaat van de motor om vervolgens nog een keer verbrand te worden. Bij een optimaal presterende competitieauto wil je dit eigenlijk voorkomen. Je wilt ten slotte het inlaattraject zo schoon mogelijk houden om de meeste performance te kunnen realiseren. Op dat moment wordt er gekozen om een aluminium olie catchtank te monteren. Deze aluminium catchtank dient dus eigenlijk als opvangbak voor alle carterdampen en olieresten. De catch tank wordt aangesloten met een slang die van de carterventilatie komt.


Er zijn binnen het assortiment olie catchtanks twee varianten mogelijk. De eerste is een op zichzelf staan model, die niet meer recirculeert. Dat wil zeggen dat er geen slang meer naar de inlaat gaat. Deze tanks moeten kunnen ‘ademen’ aangezien er druk in komt. Dit zijn alle tanks die voorzien van een rode rop of een filter. Het andere model aluminium catchtank zorgt ervoor dat de olie wel wordt gevangen in het tankje, maar zorgt er ook voor dat er nog steeds een slang naar het inlaat traject gaat. De lucht dit door wordt gestuurd naar de inlaat van de motor is uiteraard schoner aangezien er altijd resten achterblijven in de catchtank. Deze modellen catch tanks zijn dus niet voorzien van een filter of een rode dop, maar zijn in principe gesloten.