AN Fittings

AN fittings zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in vele toepassingen en markten. Denk bijvoorbeeld aan autosport, tuning, machinebouw, revisiebedrijven, boten bouw, industriële toepassingen en ga zo maar door. Overal waar vloeistof naartoe moet stromen komen fittingen, adapters en slangen van pas.

Wat betekend nu eigenlijk “AN”? De benaming AN staat voor Army-Navy, maar komt oorspronkelijk voort uit de vliegtuigindustrie. In de volksmond wordt AN ook wel vertaald naar “Dash” of “JIC”. Dash 6 is dus hetzelfde als AN 6 of JIC 6. AN fittingen hebben allemaal één ding gemeen; de koppelingen hebben allemaal een 37 graden flare (hoek) die op elkaar afdichten. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de maataanduiding van AN enkel aangeeft welke buitenmaat slang hiermee gebruikt kan worden. Let op; dit zegt dus niks over de inwendige diameter van de slang! Tevens heeft elke AN koppeling heeft ook zijn eigen schroefdraad maat. Doordat iedere fabrikant een andere maatvoeringen of andere toleranties kan handhaven raden wij ook af om AN fittings en slangen van QSP Products te gebruiken in combinatie met AN koppelingen van andere fabrikanten.

Let op: een AN 6 / Dash 6 fitting dient altijd gebruikt te worden met een AN 6 / Dash 6 slang.

Indien u een verloop moet maken dien je eerst een verloopadapter toe te passen waar vervolgens een AN fitting op gemonteerd kan worden.

Het grote voordeel van AN / Dash / JIC koppelingen is dat u zonder dure apparatuur of hydraulische pers de koppelingen aan de slang kunt monteren. Een zogenaamde aluminium Dash-sleutel en een bankschroef is wel handig om te gebruiken, maar verder dan dat heeft u niks bijzonders nodig. Daarnaast zijn de koppelingen van hoogwaardig en licht aluminium, waardoor u ook qua gewichtsbesparing een hoop kunt realiseren ten opzichte van de ouderwetse stalen hydrauliek koppelingen. Daarnaast wil het oog ook nog wat.

Naast de AN fittings komt het ook vaak voor dat er een adapter nodig is voordat u er een AN koppeling op kunt monteren. Wanneer er bijvoorbeeld een metrische maat M12x1.5 in uw motorblok zit dient er eerst een verloopadapter tussen te komen. Deze verloopadapter moet dan de maat M12x1.5 hebben. Aan de andere kant dient het de AN / Dash maat te hebben van de slang en de AN fitting die u hiervoor wilt gebruiken. Verloopadapters zijn er legio. Wij leveren adapters die verlopen van metrisch naar AN / Dash, maar ook van NPT naar AN of BSP naar AN.

Banjo's en banjo bouten


Naast diverse adapters is het uiteraard ook mogelijk om te werken met banjo's en banjo bouten. Hiermee kunt u op plaatsen waar u weinig ruimte heeft toch een koppeling maken. Het voordeel van dit systeem is dat u direct met een hoek van 90 graden weg kunt gaan.

Het assortiment banjo bouten bestaat uit metrische bouten in diverse soorten, maten en kleuren. Het assortiment banjo ogen bestaat uit AN / Dash gevormde ogen, waarop u eenvoudig weer een AN fitting kunt monteren.

Welke AN fittings heb ik nodig?

Om te bepalen welke maat u dient te gebruiken hebben wij hieronder enkele tekeningen en maatvoeringen staan. Heeft u al een AN fitting maar weet u niet precies welke het is? Kijk dan hieronder.

Dash koppelingen zoeken aan de hand van een slang.

Heeft u al wel een standaard OEM slang, en deze wilt u vervangen door AN fittings? Hieronder kunt u zien aan de hand van de maatvoering van de (huidige) originele slangen welke AN maat u nodig heeft.